Smögenbryggan är en klassiker. Utmed bryggpromenaden ligger båtarna tätt Smögenbryggan är en klassiker. Utmed bryggpromenaden ligger båtarna tätt

Smögenbryggan
Smögenbryggan är ett klassiskt utflyktsmål. Här är det mesta tätt. I vattnet utmed bryggan ligger små och stora motor- och segelbåtar tätt. På land utmed bryggan ligger en massa småbodar med kläder och inredning och matställen tätt och däremellan är det oftast ett folkliv som också kan beskrivas som tätt.

Malmön
Malmön ligger i hjärtat av en unik skärgårdsmiljö i den underbara bohusländska skärgården. Ön har historiskt sett mest varit känd för att vara ett fiskarsamhälle och sveriges första granitstenhuggeri.  Malmön är en drygt 4 km lång och 2 km bred klippö som verkligen kan erbjuda besökaren fantastiska bad och naturupplevelser såväl som livsmedels- och fiskaffär, bageri och restaurangbesök.  En stor modern marina dominerar hamnbilden i centrum, och sommartid fylls hamnområdet av människor från när och fjärran.  

För att komma till och från ön går bilfärja 2 gånger per timma, utan kostnad naturligtvis.

Malmöns historia rymmer mycket. Fiskare bosatte sig tidigt på stranden, ett fiskeläge beskrivs i en jordebok från år 1589. Bönderna utnyttjade öns betesmarker och de som hade fisket som huvudsyssla kunde vid sidan av bedriva jordbruk till husbehov. Den första stenbrytningen startade redan 1830. År 1849 bestod fiskarsamhället dels av en klunga bostadshus vid buktens norra del och dels av en enkel rad bostäder utmed stranden söderut. Åkrar och betesmarker låg strax bakom bebyggelsen. Endast en utskjutande brygga var tilläggsplats för större båtar. Ny bebyggelse har under 1960-talet tillkommit främst i form av fritidshus på tidigare stenbrottsmark. Ön är en mycket attraktiv sommarö med frisk luft, salta bad mm.

Bohus-Malmön ligger norr om inloppet till Brofjorden och sydväst om inloppet till Åbyfjorden utanför Sotenäset. Om man tar en promenad upp till vattentornet på ön syns i väster Smögen och Kungshamn, i söder Lysekil. Öns totala arean är 4,38 kvkm.

Ön bebos av cirka 250 bofasta personen och på sommaren stiger siffran sannolikt till mer än 3000 personer.
 

Stenugnsbageri
Några km från Bua, i Röd ligger Lyckans stenugnsbageri. Där kan man köpa det ljuvligaste brödet bakat på ekologiska och lokala råvaror. Här finns också Röds jordgubbsodling som säljer nyplockade bär varje dag.

Golf - Sotenäs GK
Om du gillar att spel golf kan du besöka Sotenäs golfklubb som är en 27-hålsanläggning och vackert inplacerad i den Bohuslänska naturen. Karaktären är en blandning av skogs- och parkbana och du når den inom 20 min.

Kust Charken
Några km från Bua, utmed väg 171, vid Askums kyrka ligger Kustcharken som också har en liten fiskavdelning. Butiken är fylld med nystyckat, hängmörat och närproducerat kött av nöt, gris och lamm, kyckling, egenhändigt tillverkade korvar och diverse charkprodukter. I butiken finns också ost och diverse tillbehör, såsom kryddor, marinader, senap, sylt, honung, nötter, must m m.

BUA HED
Bua hed är en av de mest välbevarade kustljunghedarna i Bohuslän. Heden ligger på en sandavlagring vilket gör att vegetationen är mycket slitagekänslig. Ljung uppblandad med kråkris dominerar växtligheten men här och var finns partier med lavrik gräshed.

Mellan uppstickande bergknallar utmed stränderna finns många fina badstränder och från höjderna har man en magnifik utsikt över fjordlandskapet.